Räntefritt lån innebär gratis finansiering

Har du någonsin sett dessa annonser för lån med fordringar på "0% ränta!" eller "gratis finansiering!"?

Om det utlöste din inre skeptiska radar, är det av goda skäl. Ofta är dessa påståenden inte exakt vad de låter som vid första anblicken. Men om du vet vad du ska leta efter kan du fortfarande använda dessa räntefria mikrolån som ett sätt att spara pengar och ha råd med vissa saker tidigare.

Just nu kan nya kunder hos Loanstep låna gratis!

Vad är ett räntefritt lån?

noll ränta gratis lån

Räntefria lån är precis vad de låter som: lån som inte tar ut någon ränta. Det är viktigt att veta att detta inte nödvändigtvis betyder att lånet är gratis. Många svenska kommuner har kunnat få betalt för att låna pengar men det gäller tyvärr inte privatpersoner. Det finns tre huvudsakliga sätt som annonsörer marknadsför räntefria lån men ändå får dig att betala på ett eller annat sätt.

För det första är uppskjutna räntelån vanliga och tar bara ut ränta om du inte betalar av hela lånet i sin helhet i slutet av kampanjperioden. Om du inte återbetalar lånet i sin helhet innan den här tidsramen är slut är du vanligtvis skyldig retroaktiva räntebetalningar.

För det andra kan den räntefria delen också endast gälla under en viss tidsperiod, inte för hela lånet. Detta är vanligare med 0% årlig ränta på kreditkort, som vanligtvis erbjuder räntefri finansiering i ett år eller två innan de övergår till att ta ut ränta.

Slutligen kan räntefria och gratis lån fortfarande ta ut andra avgifter, såsom ursprungsavgifter, ansökningsavgifter eller förskottsbetalningsavgifter. Långivare kan dra av dessa avgifter från ditt lånebelopp, vilket innebär att du måste låna ett större belopp för att kompensera. Dessa lömska taktiker förklaras inte alltid i förväg, men de bör listas i det finstilta i alla dokument du undertecknar.

Finns det räntefria lån?

Det finns räntefria lån, men de tenderar att vara vanligare för varor och tjänster till högt pris, inklusive:

Dyra konsumentprodukter: Du kan ofta hitta 0% räntelån eller kreditkort i butiker som säljer dyra produkter, till exempel elektronik, smycken eller möbler. De flesta av dessa är uppskjutna ränteerbjudanden, som inte är riktiga räntefria lån om du inte betalar av dem innan kampanjperioden är slut. Bilar:

Bilhandlare erbjuder ibland räntefria lån under sommarmånaderna för att rensa ut utrymme på tomten för inkommande modeller, eller för att rensa ut långsammare sålda bilar. Medicinska eller tandläkarprocedurer:

Läkare och tandläkare erbjuder vanligtvis 0% räntelån. Dessa medicinska lån tenderar att vara vanligare för valbara förfaranden som inte täcks av försäkring, såsom plastikkirurgi, LASIK eller kosmetisk tandvård. Ska du få ett räntefritt lån? Det finns inget universellt svar på om du ska få ett räntefritt lån. Det beror på din unika situation och mål.

En sak som du definitivt bör tänka på när du tittar på räntefria lån är det finstilta. Som vi nämnde ovan är det sällsynt att räntefria lån verkligen är gratis.

Du måste vanligtvis uppfylla vissa villkor för att få 0% ränta, eller det kanske bara varar under en viss tid. Det kan finnas andra sätt som långivaren tar ut avgifter - vilket tekniskt sett inte är ränta - så det kan vara ännu dyrare än ett normalt lån.

Här är några frågor att ställa dig själv när du bestämmer dig för om du ska få ett räntefritt lån:

Förstår jag hur lånet fungerar? Du måste förstå exakt hur nollränteerbjudandet fungerar, annars kan du sluta spendera mer än du förhandlade om.

Kan jag uppfylla kraven för att få gratis ränta? Vissa räntefria lån kräver att du uppfyller vissa krav, till exempel att göra alla dina betalningar i tid eller betala av lånet innan kampanjperioden är slut. Om du inte kan uppfylla kraven för ditt specifika lån är ett räntefritt lån förmodligen inte rätt för dig. Behöver jag göra det här köpet just nu?

Det är nästan alltid bättre att spara först för att köpa något i kontanter om du kan. På så sätt behöver du inga lån alls, och du tjänar ränta medan du sparar. Men om du absolut inte kan vänta kan ett räntefritt lån vara ett bra sätt att gå.

Kan jag begränsa mig till att köpa just den vara jag behöver? Vissa räntefria lån är faktiskt uppskjutna räntekreditkort, och många människor frestas att använda dessa i utgiftssprees. Räntefria lån är bara ett klokt val om du kan begränsa dig till att köpa just den artikel du behöver, och det är det.

Fördelar med räntefria lån

Potential att spara pengar: Ett räntefritt lån kan spara mycket pengar. Kan låta dig ha råd med saker tidigare: Det kan ta lång tid att spara till dyra inköp som LASIK, och när du har råd med det kan du behöva läsglasögon ändå. Med räntefria lån kan du dra nytta av proceduren när det är som viktigast.

Nackdelar med räntefria lån

Kan behöva en bra kreditpoäng: Du behöver vanligtvis bra kredit (minst 670) för att få ett lån på 0%.

Begränsat till specifika produkter: Företag använder ofta räntefria lån som ett sätt att sälja dyra produkter till människor som annars kanske inte skulle ha råd med dem. Det är osannolikt att du kommer att kunna hitta ett räntefritt lån för att betala för dina livsmedel eller en bok, till exempel. Kanske inte så gratis som det verkar:

Annonsörer använder ofta flashig reklam för att få dig att tro att lånet är gratis. Men du hittar ofta andra avgifter i det finstilta som innebär att du måste betala på ett eller annat sätt.

Kan behöva uppfylla pågående krav: Ofta, om du inte betalar av det räntefria lånet vid ett visst datum eller om du gör en sen betalning, debiteras du ränta. Räntefria lånealternativ Om du behöver köpa något är räntefria lån inte ditt enda alternativ. Tänk också på dessa alternativ:

Spara pengar

Om du kan vänta är det nästan alltid bättre att spara först. På så sätt kan du undvika att ta ett lån alls. Dessutom, om du sparar på ett högvkastande sparkonto, kan du tjäna en bra ränta istället för att betala ut det till en långivare. 

Kreditkort som erbjuder en kampanjperiod utan ränta

Tilll skillnad från kort med uppskjuten ränta kommer de inte att straffa dig med avgifter för dröjsmålsränta om det inte betalas i sin helhet i slutet av kampanjperioden. Obetalda saldon i slutet av kampanjperioden kommer dock att börja uppbära ränta framöver.

Låna av vänner eller familj. Den här är knepig eftersom du inte vill skada dina relationer. Men om du är säker på att du kan betala tillbaka pengarna och du är villig att underteckna ett kontrakt för att formalisera det, kan lån från vänner eller familj som är i en bättre finansiell ställning vara ett alternativ.

Ansök om behovsbaserade bidrag eller lån. Det finns många ideella organisationer där ute som erbjuder behovsbaserade bidrag eller räntefria lån till vissa grupper av människor, till exempel veteraner eller medlemmar av religiösa grupper.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)