Så förbereder du en låneansökan

Förbered din ansökan om lån och förbättra dina chanser till positivt besked.

Oavsett om du behöver tillgång till snabba kontanter för att täcka en oväntad kostnad, eller behöver låna många tusen kronor för att renovera huset, är det en förvånansvärt liknande process att ansöka om ett lån. 

Förutsatt att du har valt att låna via en ansvarsfull långivare kommer du att bli ombedd att lämna viss personlig information, vilket gör det möjligt för din långivare att kontrollera din kredit-, anställnings- och inkomstsituation. De kommer också att titta på ditt befintliga ekonomiska ansvar och regelbundna utgifter.

Det belopp du kan låna, hur lång tid du måste betala tillbaka lånet och de räntor du erbjuds kommer till stor del att baseras på resultaten av dessa kontroller. De kommer därför att variera från låntagare till låntagare och leverantör till leverantör.

/forbered-laneansokan.jpg

Låna online eller på banken?

Generellt sett ansöker konsumenterna om lån hos onlineleverantörer eller storbanker. Många banker erbjuder personliga lån med anständiga räntor till sina befintliga kunder som kan ansöka online eller personligen, på en filial, om de föredrar.

Ansöka om personligt lån hos din bank

Detta alternativ är uppenbarligen bara tillgängligt för dem som gör alla bankaffärer med en vanlig bank. De flesta alternativa banker, som erbjuder löpande konton och andra finansiella tjänster, gör det online.

Om du föredrar att ansöka om ett lån personligen kommer du att kunna göra detta genom att boka tid på den lokala filialen i din bank. Var beredd på att vara på banken i minst 30 minuter. 

Några saker att tänka på inför ett möte på banken

Om du bara har bott på din nuvarande adress under en kort period måste du vanligtvis ange dina tidigare adresser, eftersom din långivare kommer att kräva att dessa utför en grundlig kredithistorikkontroll på dig.

Det är viktigt att kontrollera din banks lånekalkylatorer online för att hjälpa dig att bestämma hur mycket du vill ansöka om. Det är en bra idé att bara låna det du verkligen behöver under en period som är bekväm för dig att återbetala. 

Ju mer du lånar och ju längre tid det tar att betala av det, desto mer kommer du sannolikt att betala i räntekostnader. Med det sagt har större lånebelopp ofta betydligt lägre räntekostnader, så att låna mer kan erbjuda en bättre effektiv ränta, men kommer vanligtvis fortfarande att kosta dig mer under lånets hela livslängd.

Innan ditt möte, tänk också på dina vanliga utgifter. Du kommer att bli tillfrågad om hur mycket du spenderar på olika saker, som hyra och amorteringar, matvaror och räkningar. Det är ibland svårt att komma ihåg dessa kostnader när du är på plats, så ta en titt genom ditt kontoutdrag i förväg och räkna ut dessa kostnader så att du har dem till hands.

Vad behöver jag när jag ansöker om onlinelån?

Antalet dokument och hur mycket information du kommer att behöva tillhandahålla till en online-långivare beror på vilken typ av lån du ansöker om och hur mycket pengar du vill låna.

När du ansöker om ett mikrolån online måste du lämna all samma information som att ansöka personligen. Ansökningsprocessen innebär vanligtvis att du fyller i ett onlineformulär och sedan skickar in dokument för att stödja den information du har angett.

Att ansöka om ett snabblån online kan vara en mycket enklare övning och du behöver sällan skicka ut massor av dokumentation för att stödja din ansökan.

Glömt inloggning för lån jag sökt online

Om du lånar via en ansvarsfull långivare kommer de vanligtvis att tillhandahålla kundservice för att hjälpa dig i denna typ av situation. Ring bara din långivare och de bör kunna hjälpa dig att logga in i systemet igen genom att ställa några säkerhetsfrågor, till exempel. 

Vad händer om jag får avslag på ett snabblån online?

Om du får veta att du blivit nekad lån på din ansökan om ett onlinelån betyder det förmodligen att du inte har uppfyllt de kreditvärdighetstester som din långivare utför. Dessa kontroller och tester är avsedda att skydda kunderna genom att säkerställa att de har råd att betala tillbaka sitt lån. 

Regleras onlinelån av Finansinspektionen?

Ja, förutsatt att du ansöker om ditt onlinelån hos en långivare som är registrerad hos Finansinspektionen, kommer de att vara skyldiga att ha en ansvarsfull kreditgivning. Långivare ska vara registrerade hos Finansinspektionen och de kommer att göra detta klart på sina webbplatser.  

Kontrollera din kreditvärdighet i förväg

Om du tar dig tid att registrera dig hos ett kreditvärderingsinstitut som MinUC, kommer du att kunna ta en titt på din egen kreditfil innan du ansöker om ett lån. Detta är något som vi alla kan göra för att stärka oss själva ekonomiskt. 

Om din kreditvärdighet behöver fungera är det lämpligt att vidta åtgärder för att öka den innan du ansöker om kredit, eftersom ansökan och avslag kan leda till ytterligare skada på din kreditpoäng.

Överväga alternativ som peer to peer-utlåning och gräsrotsfinansiering

Peer to peer (P2P) utlåning är den process genom vilken en grupp investerare, som vanligtvis är medlemmar av allmänheten, samlas för att låna ut pengar till en individ, via en online-peer-to-peer-utlåningsplattform. 

Låntagare kan visa sina uppgifter på dessa plattformar och potentiella borgenärer kan bedöma dem och besluta om de vill låna ut en del av de pengar de letar efter. 

Ansökningsprocessen för dessa typer av alternativa lån kan vara mer invecklad, men det är alltid en bra idé att hålla ditt sinne öppet när du letar efter ett lån. En populär P2P långivare är Lendify.

Använd verktyg för "mjuk sökning"

Många onlinelånleverantörer och banker kan erbjuda dig chansen att kontrollera sannolikheten för att du accepteras för ett lån genom ett verktyg med en "mjuk sökning". Dessa verktyg kan ta en snabb titt på din kreditrapport och hitta lån som kan vara lämpliga för dig utan att utföra en fullständig kreditkontroll. 

Dessa sökningar kan ske utan att din kreditpoäng påverkas och är därför ett bra sätt att minimera risken för att bli nekad när du ansöker om lån.

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)